Dine rettigheter for økonomisk tilrettelegging på jobb

Sitter du i ro foran PC-skjermen hele arbeidsdagen? Sliter du med ryggplager? Sjekk hvilke ergonomiske tilrettelegginger du kan kreve på jobb som arbeidstaker.

Opp mot 80 prosent av den norske befolkningen opplever å ha vondt i muskler og skjelett hver måned. Spesielt er det mange arbeidstakere som sliter med ryggproblemer. Om du er en av dem, kan du ha krav på å få tilrettelagt ergonomien på arbeidsplassen.

I paragraf 4.4 i arbeidsmiljøloven står det nemlig at «arbeidsplassen skal innredes og utformes slik at arbeidstaker unngår uheldige fysiske belastninger». Loven ble innført med et særlig fokus på å forebygge problemer med rygg og nakke.

Men hva har egentlig du og ryggen din krav på?

FÅ DOKUMENTASJON FRA FYSIOTERAPEUT ELLER LEGE

Sliter du med ryggsmerter, bør du aller først besøke en fysioterapeut eller lege. Da får du dokumentert problemene, i tillegg til at de forteller deg og arbeidsgiver hvilke hjelpemidler som vil hjelpe.

Ut fra arbeidsmiljøloven og denne dokumentasjonen kan du kreve de nødvendige hjelpemidlene. Ofte vil en kontorstol med god støtte og en heve/senke-pult hjelpe stort, siden du kan stille den inn perfekt for din sittestilling – og reise deg opp hvis du for eksempel kjenner at nakken blir trøtt.

Om du sitter hele arbeidsdagen, kan det også være lurt å skaffe deg en sittepute. Den forebygger og lindrer muskelspenninger i rygg, nakke og skuldre.

DETTE BØR DU BE OM UTOVER LOVPÅLAGTE KRAV

På grunn av stort sykefravær som følge av slitasje på rygg og nakke, ser mange arbeidsgivere at det er lønnsomt å tilby andre goder også utover det arbeidsmiljøloven krever.

Moderne kontorlokaler har ofte ulike soner, hvor du kan velge om du vil jobbe stående, sittende – eller på fredag ettermiddag, kanskje liggende? Du kan også be om at det blir lagt inn pauser i arbeidshverdagen, så du får riste løs, kanskje på en ryggbenk? Det går for eksempel an å stille inn varslinger om pausegym på PC-en.

Mange tilbyr også frynsegoder som medlemskap på treningssentre, og motiverer de ansatte til å være i aktivitet gjennom interne konkurranser eller felles treningstimer.

Vil du forebygge ryggproblemer? Les mer om våre ergonomiske produkter her!