Sitter du riktig på jobb? Slik stiller du kontorstol og pult

Vil du unngå vondt i rygg, nakke og skuldre? Denne guiden viser deg hvordan du bør stille inn kontorpult, stol og skjerm.

Du tilbringer mangfoldige timer ved arbeidsstasjonen din i løpet av en uke. Da er det viktig å vite hvordan du bør sitte. Kontorstol, skrivebord og skjerm har mange innstillinger hvor du kan skreddersy sittestillingen din – men har du brukt dem?

STILL INN KONTORSTOLEN FØRST

Når du skal finne riktig sittestilling, er det naturlig å begynne med kontorstolen. Hvordan du stiller inn skrivebord, skjerm og tastatur avhenger nemlig av sitteposisjonen din.

  • Setehøyde: Still inn sitteputen så den er på høyde med undersiden av kneskålen. Da kommer hoftene til å være litt høyere enn knærne når du sitter. Du skal ha fotsålene i gulvet, og knærne skal ha en vinkel på omtrent 90 grader.
  • Ryggstøtte: Du skal sitte mest mulig rett i ryggen. Når ryggstøtten er riktig innstilt, skal du kjenne at nedre del presser mot korsryggen din. Ryggstøtter har ofte begrensede innstillingsmuligheter, men en god ryggstøtte følger kurven på ryggen.
  • Armlener: Slapp av i skuldrene, og la armene henge inntil kroppen. Bøy albuene 90 grader. Juster armlenene så albuene treffer dem. Pass at du ikke stiller armlenene for høyt – da sitter du plutselig med skuldrene hevet, og det vil vi unngå.

JUSTER HØYDEN PÅ SKRIVEBORDET

Skal du stille inn kontorpulten, setter du deg først på stolen. Albuene skal være i omtrent samme høyde som tastaturet. Da opprettholder du 90-gradersvinkelen i albuene og unngår å heve skuldrene, noe som er mindre belastende.

Går det ikke an å stille høyden på pulten din? Da må du gjerne kompensere med å heve stolen. Skaffer du deg en fothviler, blir ikke den høye sitteposisjonen noe problem.

SLIK PLASSERER DU SKJERM, TASTATUR OG MUS

Riktig bruk av selve arbeidsverktøyet er også viktig for å skåne ryggen. Er du en av dem som sitter mye foran skjermen og hamrer på tastaturet i løpet av en arbeidsdag, får du raskt klager fra kroppen om de ikke er riktig innstilt.

  • Skjerm: Øverste del av skjermen bør være i høyde med øyenbrynene dine. Den skal stå omtrent så langt borte fra deg at du akkurat rekker bort med en strak knytteneve.
  • Tastatur og mus: Plasser tastaturet nær magen din, 10-15 centimeter fra bordkanten. Musen bør ligge nær tastaturet. Ekspertene anbefaler også at du bruker en håndleddstøtte til både tastatur og mus.

Bra jobba! Nå har du skapt deg en ergonomisk arbeidsstasjon. Men betyr det at du kan sette deg ned og arbeide uten å tenke mer på rygg, skuldre og nakke? Vel, ikke helt. Fysioterapeuter sier at selv ikke den best tilrettelagte ergonomien kan erstatte variasjon. Kroppen liker ikke å være statisk, så om du kan: Flytt litt på deg gjennom dagen!

Sitter du mye i ro på kontoret? Se våre sitteputerryggstrekkere og avlastningsmatter, og du kan avslutte arbeidsdagen mye mer pigg enn tidligere.