Slike forebygger du sykefravær blant dine ansatte

Ryggproblemene til dine ansatte blir fort hodepine for deg som arbeidsgiver. Med disse tiltakene kan du både øke trivselen og forhindre sykefravær på grunn av vondt i rygg, nakke eller skuldre.

Hvert år tar nordmenn ut omtrent 2,5 millioner sykedager på grunn av ryggplager. Det er et problem for arbeidsgiver – men heldigvis et problem du kan gjøre en del med.

TILPASS OG TILRETTELEGG ARBEIDSMILJØET

Arbeidsmiljøloven krever at du skal innrede og utforme arbeidsplassen for å forhindre unødvendige fysiske belastninger. Ansatte som dokumenterer plagene sine, kan ha rett på tilrettelegginger som hev/senk-pult.

Selv om de ansatte sliter med ryggproblemer, trenger du ikke nødvendigvis å betale titusener for nye kontormøbler. En ergoterapeut kan besøke kontoret og hjelpe dere å stille inn skrivebord og stoler for å få riktig sittestilling.

Du kan også sjekke ut ulike hjelpemidler for ryggplager. Slike hjelpemidler, som sitteputer eller fothvilere, er både billige og effektive.

TØY OG BØY I FELLESSKAP

Uansett hvor bra ergonomien er – statisk arbeid er ikke bra for kroppen. På toppen av det, vil ansatte som sitter i ro hele dagen bli trøtte. Og da får de mindre arbeid gjort.

Heldigvis er det ikke vanskelig å løse. Sett av 10 minutter hver dag til litt fellesaktivitet. Det koster ingenting, men gir mye.

Spill avslappende musikk, og strekk ut med disse pausegym-øvelsene. Dere kan fort se at det blir en fast rutine, som løser opp både musklene og stemningen på ettermiddagen. I tillegg kan du oppmuntre de ansatte til å ta seg jevnlige pauser fra PC-skjermen og strekke på føttene gjennom hele arbeidsdagen.

STYRK HELSE, MOTIVASJON OG SAMHOLD

Det er nok ikke slik at manglende motivasjon gjør ryggen stiv og støl, men ansatte som trives på jobb sitter heller ikke hjemme og kjenner etter hvilke smerter som kan gi dem sykemelding.

Som arbeidsgiver kan du være lur og slå to fluer i en smekk. Frynsegoder som medlemskap på et treningssenter styrker de ansattes helse, samtidig som det kan øke samholdet på kontoret. Dere kan dra på trening sammen, lage interne konkurranser eller sette et felles mål om å delta på halvmaraton eller stafett.

Har du ansatte med vondt i rygg, nakke eller skuldre kan dere sjekke ut hjelpemidlene hos Floor-Tec.